Rasbeschrijving DP

Geschiedenis

De Duitse Pinscher [DP] vertegenwoordigt een heel oud Duits hondenras dat al in 1880 in het ‘Duitse hondenlogboek’ werd genoemd. Het ras heeft dezelfde voorouders als de Schnauzer die ook wel ‘ruwharige Pinscher’ werd genoemd. De gladharige Pinscher kenmerkte zich door zijn korte haarlaag en zijn kleur. De meeste waren zwart met lichtbruine insignes, monochromatisch in de kleuren bruin tot karmozijnrood, peperzoutkleurig of gewoon blauwgrijs tot zwart

geschiedenis

Standaard

De DP is kortharig, middelgroot, slank met vloeiende contouren en heeft een elegante, vierkante lichaamsbouw. Hij is even sterk als de Schnauzer. Zijn goed ontwikkelde spieren zie je vooral als hij in beweging is.
In de verhouding van lengte tot hoogte moet de bouw zo vierkant mogelijk lijken. Het hoofd is sterk en langwerpig, zonder uitgesproken achterhoofdsbeen. De DP is een draver. De rug blijft stevig en relatief rustig in balans. Het verloop van de

beweging is harmonieus, zeker, krachtig en ongeremd met een goede stapgrootte. Typerend voor de draf is een ruime en vloeiende beweging met een krachtige duwkracht.
De vacht is kort, dicht, glad en glanzend. De kleuren zijn monochroom rood [karmozijnrood, roodachtig bruin tot donker roodachtig bruin] of tweekleurig zwart / rood [lak-zwart haar met rode aftekeningen]. De kleurdelen zijn verdeeld over de ogen, aan de onderzijde van de hals, op de onderste delen van de voor- en achterpoten en de voeten, aan de binnenzijde van de achterpoten, onder de staartwortel en twee gelijkmatig verdeelde driehoeken op de borst.
De neus is goed gevormd en altijd zwart. De complete schaarbeet heeft 42 tanden, is sterk, goed sluitend en zuiver wit. De lippen zijn zwart, stevig en glad tegen de kaakdelen. De klaporen zijn hoog opgezet, v-vormig, met de binnenranden van de oren tegen het hoofd en naar voren gedraaid in de richting de slaap. De ogen zijn donkerzwart met ovale, zwart gepigmenteerde, goed passende oogleden.

Karakter

De DP is temperamentvol, oplettend, goedaardig en speels. Hij hecht zich aan de baas en heeft een onberispelijke
waakzaamheid, zonder een blaffer te zijn. Hij beschikt over een goed trainings- en groot uithoudingsvermogen, is zelfverzekerd, slim en mooi in balans. Het is een aangename familie-, waak- en gezelschapshond, een ideaal maatje bij hondensporten en een goede vrijetijdspartner.
Vanwege zijn grootte en het soepele, gemakkelijk te onderhouden korte haar, is de DP in huis zeer goed te houden en is buitenshuis een robuuste hond voor alle weersomstandigheden.
De hang en drang naar actie van de DP verleidt elke eigenaar om bezig te blijven met de hond, of ze nu gaan wandelen, spelletjes spelen of sporten.